Ada Bahlmann

Toen ik een jaar of 15 was kocht ik bij de uitverkoop van de Foka in Rotterdam een zesdehands Rolleicord camera, met 6 x 6 negatieven dus. Ik weet echt niet waarom ik dat zo graag wilde. Ik was de enige in mijn omgeving. Ik gebruikte goedkope (bijna overjarige) filmrolletjes, ontwikkelvloeistof en afdrukpapier. Een Patterson tankje voor het ontwikkelen van de filmrolletjes. En een zelfgemaakt kistje met een glaasje en een lampje voor contact afdrukken. Wat een wonder was dat, mijn eerste fotootje dat gelukt was, 6 x 6 cm en zwart wit. Een jaar later kocht ik een oeroude Rolleiflex (25 gulden) en bouwde zelf mijn Rolleicord om tot vergrotingskoker. En ons douche celletje thuis was de Doka.

Weer een paar jaar later werd het afdrukken van kleurenfotografie betaalbaar. Maar daar werd ik moedeloos van, het was te moeilijk om goede kleuren te krijgen. Dus ging ik mijn rolletjes naar de fotowinkel brengen. Maar regelmatig miste ik de mogelijkheid om het proces te sturen; de uitsnede, de kleuren, de verzadiging enz.

Ik ben nooit beroepsfotograaf geworden, al ben ik dat wel een tijdje van plan geweest. Ik kwam in het (biologie-)onderwijs terecht en had daar altijd genoeg levende wezens om mij heen die wel gefotografeerd wilden worden.

En nu? Prachtig, wat een mogelijkheden. Een goede camera, computer, gekalibreerde monitor, printer en Lightroom van Adobe.

 

Foto's van Ada: